logo

Home | Contact | Over ons

Nieuwsbrief maart 2018

Macedonie 8 – 16 mei 2018

Beste mensen,
Hora Travel 8 – 16 mei 2018

Beste mensen,

Het wordt steeds spannender. Onze reis naar Macedonië komt steeds dichterbij.

Gebleken is dat de nieuwsbrief van januari jl. niet door iedereen is ontvangen. Dat is heel jammer. We voegen de nieuwsbrief (met de deelnemerslijst) er nogmaals bij. We proberen ook de nieuwsbrieven op de website te zetten, dus daar kun je hem ook lezen. Dan kun ook zien of je iets gemist hebt. Alleen de deelnemerslijst plaatsen we niet op de website.

Jorie Troost had gevraagd of er wellicht samen naar Schiphol gereisd kan worden vanuit het zuiden. Zij woont in Best en er zijn meer mensen die uit die buurt komen. Via ons kan er contact gezocht worden. (In verband met de privacy zijn we wat voorzichtig met het doorgeven van telefoonnummers en mailadressen). Laat je het even weten?

Verder is het op Schiphol altijd een heel eind lopen van de douane naar de gate. Onder ons zijn een aantal mensen die niet zo goed ter been zijn. Om die reden zullen wij zorgen dat op Schiphol (en bij de overstap in Wenen) vervoer staat om je naar de gate te brengen. We moeten dit bestellen en daarbij ook de paspoortgegevens doorgeven (naam en paspoortnummer). Wil je hier gebruik van maken, laat ons dat dan zo spoedig mogelijk weten. Belangrijk nog is te weten dat de overstaptijd in Wenen niet veel is. We weten niet hoe groot het vliegveld in Wenen is. Maar maak het jezelf niet moeilijk als het makkelijk kan! Uiteindelijk hebben we vakantie!

Wij krijgen ook vragen hoe op Schiphol te komen op zo’n vroeg tijdstip. Tja, Daar zitten wij ook een beetje mee. Je kinderen, familie of vrienden lief aankijken? Je kunt ook een taxi bestellen. De Schipholtaxi haalt je overal op en brengt je op elk gewenst tijdstip naar Schiphol. Als je met meerdere personen (lees: portemonnees) reist, kan dat veel geld schelen. Een indicatie: Nagele – Schiphol € 110,00; Best – Schiphol € 145,--)
Wij hebben al een keer de laatste trein naar Schiphol genomen en daar op een stoel ‘gehangen’ tot het tijd was. Zeker niet ideaal, maar wel de goedkoopste manier. Een hotel op Schiphol boeken voor een ½ nachtje is al snel ruim € 100,00. Je wordt dan wel op elk gewenst tijdstip naar de vertrekhal gebracht. Je kunt proberen op Veiling.nl een goedkoop nachtje te boeken. Wees vooral creatief en als je iets handigs op het spoor bent gekomen, laat het ons dan weten.
Helaas was het niet mogelijk een ander tijdstip te kiezen voor de vlucht.

We ontvingen ook nog de vraag met welke maatschappij wij vliegen. Dat zal met de Oostenrijkse vliegmaatschappij Austrian Airlines zijn (staat niet op de zwarte lijst). De vlucht duurt ongeveer 2,5 uur.

Bagage
Iedere passagier mag een beperkt aantal kilo's aan bagage meenemen. Naast de bagage die wordt ingecheckt mag elke passagier ook nog 1 stuk handbagage mee aan boord nemen met een maximaal gewicht van 8 kg, toegestane maten 55x40x23cm. Je koffer mag 23 kg wegen.

Betaaleenheid
In Macedonië betaal je met Macedonische Denars 100,00 Euro = 6.159,18 Macedonische denar.

Tot zover alle “zakelijke” mededelingen. Ergens volgende maand zal nogmaals het een en nader op rijtje worden gezet en maken we een “meeneem boekje”. 

Tijdens ons verblijf in Bitola zal er niet alleen gedanst worden, maar staan er ook uitstapjes op de planning. Zoals we al eerder aangegeven hebben is het mogelijk dat sommige uitstapjes niet doorgaan en/of door een ander uitstapje worden vervangen. Het is Macedonië en geen Nederland, niet waar. Maar wij zijn flexibel. Toch hebben we wat gegoogeld en een paar bezienswaardigheden uitgelicht. Deze tref je hieronder aan. Om een beetje in de stemming te komen.

Bitola, formeel Monastir genaamd, is de grootste stad van Macedonië na Skopje, gelegen in het zuid-westerse deel van de Republiek Macedonië. Het is gebouwd aan de voet van de 2.600 meter hoge berg Pelister. De stad is een economisch, cultureel, industrieel, commercieel en educatief centrum. Bitola is tevens de hoofdstad van de provincie Bitola. De gemeente telt bijna 106.000 inwoners en is de derde gemeente van Macedonië. De universiteit van Bitola is de tweede universiteit van het land. Ook bevindt zich in Bitola het oudste theater van Macedonië. Bitola is zowel geschikt voor cultuurliefhebbers als voor natuurliefhebbers. Je vindt er namelijk vele bezienswaardigheden en prachtige natuur en landschappen (zoals de Ajdar-Kadi Moskee (Bitola).

Heraclea Lyncestis was vroeger een Griekse stad gevestigd in Macedonië. Op deze plek komt de geschiedenis tot leven, je vindt hier oude ruïnes en een eeuwen oud amfitheater. Toentertijd was Heraclea een belangrijk stad, hij werd in de vierde eeuw gesticht door Philippus II van Macedonië. De overblijfselen wat hier zijn gevonden, stammen bijna allemaal uit de Romeinse tijd. Het amfitheater is wel nog goed in tact gebleven. In de zomer wordt het vaak gebruikt als openluchttheater. 

Ohrid is een stad en gemeente in het zuidwesten van Macedonië. De gemeente telt 54.380 inwoners (2002), waarvan er 42.033 in de eigenlijke stad Ohrid wonen en de overige in de 20 andere kernen die de gemeente rijk is. Ohrid is gelegen aan het naar haar genoemde Meer van Ohrid, op de grens met Albanië. Ohrid is rijk aan monumenten, waaronder het antiek theater van Ohrid, en is om die reden opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO onder de inschrijving Natuurlijk en cultureel erfgoed van de regio Ohrid. Kenmerkend is het Fort van Samuel dat op de heuvel boven de stad ligt. Het toerisme vormt een belangrijke bron van inkomsten. De stad lag in de oudheid aan de Via Egnatia, die dwars over het Balkanschiereiland naar Byzantium liep. Van de vele Byzantijnse monumenten is de kathedraal Sint-Sophiakerk de belangrijkste. Een heel eind buiten het centrum, nabij de Albanese grens, ligt het Sveti Naum-klooster.

De stad ligt aan de rand van het Nationale Park Galičica; veertien dorpen in de gemeente liggen binnen dit natuurgebied.

Demir Hisar, ook bekend als, is een gebied dat zich in het zuidwesten van Macedonië uitspreidt naar het noordwesten van de Pelagoniaanse vlakte, rond de rivier van de Zwarte Rivier. Grotere delen van de omgeving van Demir Hisar bestaat uit klei nere heuvels en bergen, en een klein deel dat zich rond de genoemde rivier bevindt, is laaggelegen. Kenmerkend in dit gebied zijn de bergen Bigla, Ilinska I Plakenska, waarop zich het hoogste piekgebied (2000 m) bevindt dat de regio Demir Hisar scheidt met de merengebieden van Prespa en Ohrid.

De naam van Demir Hisar is afgeleid van de ijzeren schat die de omliggende bergen in deze regio hebben, en daarom wordt het Iron Fortress genoemd. De naam is veranderd door de heerser en zijn heersende periode. Toen het werd geregeerd door de Grieken, stond het bekend als Sidero Kastron, wat in vertaling 'Iron Fortress' betekent, en toen het land werd ingenomen door het Ottomaanse leger, veranderde de naam in 'Demir Hisar' wat in hun taal ook betekent '' IJzeren Vesting ''. "Demir Hisar" werd gehandhaafd als de naam van de stad toen het nog Joegoslavië was, en bleef zo heten toen het Macedonië werd.